Ik haat je!

Ik haat je!

Drie woorden die als messen door hart en ziel heen snijden. Drie woorden die je rechtstreeks naar je eigen kwetsbare deel brengen. Je weet dat het niet persoonlijk is. Je weet dat het een uiting is van de innerlijke pijn van je kind. Je weet dat het een schreeuw om hulp is en niet een aanval op jou. Ik haat je! Je eerste reactie is om gelijk terug te schreeuwen: ‘Zo praat jij niet tegen je moeder!!’ Maar je weet dat dit een reactie is, omdat jij inmiddels ook in je overlevingsmodus staat. Je weet ook dat je hiermee de situatie alleen nog maar erger maakt. Ik haat je! Je voelt tranen opkomen, tranen van moedeloosheid, machteloosheid, frustratie en verdriet. Maar vooral ook tranen van moeheid omdat je al zo lang strijdt tegen het hechtingsmonster van je kind. Soms wordt deze strijd je gewoon even te veel. Je wilt deze tranen niet aan je kind laten zien en dus bijt je op je lip. Ik haat je, jij bent echt de stomste moeder van de hele wereld, ga weg!!  Je voelt je afgewezen, verdrietig en zo ontzettend eenzaam. Is dit nou het moederschap waar ik zo naar heb verlangd?

Manieren die je mindset kunnen veranderen op moeilijk momenten:

Als je kind zegt: Ik haat je!

  • Haal dan een aantal keer diep adem. Dit is een manier om weer in het mensenbrein te komen vanuit het reptielenbrein.
  • En vertaal IK HAAT JEin: IK HEB JE NODIG. Dat is namelijk eigenlijk wat je kind je eigenlijk wil zeggen.
  • Als we de behoefte achter het gedrag van onze kinderen gaan zien, dan hebben wij veel minder de behoefte dit gedrag te bestraffen of te veranderen.

Gedrag is communicatie. Je kind probeert met zijn of haar gedrag een behoefte kenbaar te maken. Onze kinderen hebben daar onhandig gedrag voor uitgekozen. Als wij ‘de taal’ van hun gedrag op de juiste manier weten te vertalen, dan valt er veel pijn en frustratie weg. Je neemt het gedrag minder persoonlijk en daardoor raakt het je een stuk minder. Dat heeft weer als gevolg dat je beter kunt reageren op de situatie, omdat je zelf niet in overlevingsmodus (reptielenbrein) bent geschoten. Als de behoefte duidelijk is en je deze kunt bevredigen dan verdwijnt het gedrag vanzelf. Als we realiseren dat gedrag het puntje van de ijsberg is van de behoefte en verlangens van onze kinderen dan gaan we onze kinderen veel beter begrijpen. Een goede metafoor om dit te onthouden: gedrag van je kind is als het spelletje ‘Hints’. Hints is een spelletje waarbij niet gesproken mag worden. En iemand moet aan de rest van zijn team duidelijk maken welk woord of gezegde hij of zij uitbeeldt zonder erbij te spreken. Als je het op deze manier bekijkt kun je er zelfs op sommige momenten de humor ervan inzien. Onze kinderen hebben niet de juiste emotionele en sociale skills om goed met ons te communiceren over hun gevoelens en emoties. Zij kunnen niet met woorden duidelijk maken wat zij van binnen voelen en ervaren. Het gedrag letterlijk nemen en bestraffen werkt niet. Het gedrag proberen te overheersen werkt net zo min.

Dus volgende keer als je kind zegt: Ik haat je! 

Haal je een paar keer diep adem en denk: ik heb je nodig!

En fluister: ‘Ik weet dat jij je zo voelt en ik hou van jou’.

Verwacht niet gelijk een wonder of magical moment, dat zou fantastisch zijn maar niet realistisch. Ik haat je, ga weg! 

Jij denkt: ik heb je nodig!

En fluister: ‘Ik weet dat jij nu boos bent, maar ik hou van je en ben er voor je’. En ook hier, verwacht geen wonderen. Maar alleen al omdat jij nu anders tegen de situatie aankijkt zal het anders aanvoelen. Je zult iets meer grip op jezelf en de situatie krijgen. Pas als je kind weer terugkomt in zijn of haar mensenbrein, kun je een gesprek over de situatie beginnen, doe dit nooit op het moment zelf. Op een later moment kun je delen hoe het voor jou voelt als je kind deze woorden tegen je zegt. Dan is er ook ruimte voor je kind om te voelen en te ervaren. Ik heb je nodig!

Onthoud: houden van een kind met vroegkinderlijk trauma is topsport. Het is een marathon voor jou en je kind. Het is een uitdaging die niet in één of twee keer gewonnen is. Weet ook dat je niet alleen bent in deze strijd.